Τετάρτη 27 Απριλίου 2022

Οι θρυλικές Αμαζόνες Wonhwa: ο μύθος και η ιστορική πραγματικότητα

Στην ιστορία της Κορέας βρίσκουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα αναφορά για τις Wonhwa, τις νεαρές πολεμίστριες και πνευματικές ηγέτιδες. Αν και η ιστορία τους είναι πολύ μπερδεμένη, διότι οι αναφορές είναι λίγες και δεν δίνουν τις απαραίτητες λεπτομέρειες για να συνθέσουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα, εκείνο που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι πως οι Wonhwa δεν φτιάχτηκαν μόνο για να πολεμούν, αλλά και για να ηγούνται.

Η ονομασία Wonhwa σημαίνει αυθεντικό λουλούδι. Ήταν μια επίσημη θέση που κατείχαν μόνο γυναίκες και δημιουργήθηκε στο βασίλειο του Σίλα, ένα από τα Τρία Βασίλεια της Κορέας, τον 6ο αιώνα, από τον βασιλιά Jinheung. Ο βασιλιάς θαύμαζε την ομορφιά και ήθελε να περιβάλλεται από όμορφους ανθρώπους επειδή πίστευε ότι σε ένα όμορφο σώμα κατοικεί ένα όμορφο πνεύμα. Η πρώτη ομάδα των Wonhwa αποτελούνταν από 300 νεαρά κορίτσια που επιλέχθηκαν για την ομορφιά και τις δεξιότητές τους. Παρόλο που δημιουργήθηκαν ως σώμα πολεμιστών, δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό συμμετείχαν στις μάχες.

Σύμφωνα με την επικρατούσα αφήγηση, οι πρώτες αρχηγοί των Wonhwa ήταν δύο πανέμορφες γυναίκες, η Nammo και η Junjeong. Όμως, καθώς αυξάνονταν η δύναμη και η επιρροή τους, άρχισε να αυξάνεται και η μεταξύ τους αντιζηλία. Κάποια μέρα η Junjeong κάλεσε την Nammo στο σπίτι της. Εκεί την μέθυσε και, μόλις η Nammo έχασε τις αισθήσεις της από το ποτό, η Junjeong την έριξε στο ποτάμι, όπου την παρέσυρε το ρεύμα. Οι ακόλουθοι της Nammo βρήκαν το νεκρό της σώμα και έτσι η Junjeong συνελήφθη και εκτελέστηκε. Προς τιμήν της Nammo, γράφτηκε ένα τραγούδι που τραγουδούσαν τα παιδιά στους δρόμους. Μετά από αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα, οι Wonhwa διαλύθηκαν. Στην θέση τους, φτιάχτηκε το σώμα των Hwarang, που αποτελούνταν εξολοκλήρου από αγόρια.

Η ιστορία της προέλευσης των Wonhwa, είναι μάλλον ένας μύθος που, μέσα από τις αλληγορίες, περιγράφει το πραγματικό γεγονός της ίδρυσης ενός σώματος γυναικών. Ο όρος wonhwa αποτελείται από τις λέξεις πηγή (won) και λουλούδι (hwa). Ο πρώτος όρος, προφανώς αναφέρεται στην ίδρυση, ενώ με τον δεύτερο όρο συχνά περιγράφεται κάποιος που έχει αφιερώσει πολύ χρόνο και έχει επενδύσει υλικά αγαθά σε μία επιδίωξη. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, αναφερόμαστε στην αφοσίωση στη φιλοσοφία και τις τέχνες. Ακόμη και τα ονόματα των δύο ηγέτιδων περιγράφουν συγκεκριμένες ιδιότητες. Nammo σημαίνει απρόσεκτος, αλλά και τυχερός. Κάποιος εγγενώς οξυδερκής, που όμως δεν αναπτύσσει την ικανότητά του, επειδή δεν δείχνει ενδιαφέρον για περαιτέρω ευρυμάθεια. Junjeung σημαίνει ταλαντούχος και ενάρετος. Με την εισαγωγή του στοιχείου του φθόνου, θα μπορούσαμε να έχουμε μια παραβολή για το πόσο εύκολα η ζήλεια για κάποιον που επιτυγχάνει τους ίδιους στόχους με πολύ λιγότερη προσπάθεια, μπορεί να καταστρέψει εσωτερικά ένα ενάρετο άτομο, οδηγώντας το σε καταστροφικά μονοπάτια. 

Σε κάθε περίπτωση, όπως δείχνουν τα στοιχεία, ακόμα και μετά την διάλυση του σώματος των Wonhwa, ο τίτλος συνέχισε να υπάρχει, αλλά πλέον απονέμονταν στις γυναίκες πνευματικούς ηγέτες των Hwarang. Το σώμα πολεμιστών Hwarang αποτελούνταν από όμορφους άντρες από ευγενείς οικογένειες, οι οποίοι εκπαιδεύονταν από την παιδική ηλικία στις βουδιστικές πεποιθήσεις. Οι Wonhwa εκτός από πολεμίστριες, ήταν πρωτίστως βουδίστριες μοναχές και καθοδηγούσαν πνευματικά τους πολεμιστές Hwarang. Ο βασιλιάς Jinheung πίστευε ότι εάν μια γυναίκα ήταν καλά εκπαιδευμένη σε ηθικές αρχές όπως η σεμνότητα, η πίστη και η ευλάβεια, και εάν κάθε νεαρός άνδρας ήταν ηθικός, θα μπορούσε να επιτύχει την ευημερία της χώρας. Έτσι, άλλαξε το σύστημα, ώστε οι πολεμιστές να είναι όλοι άνδρες, ενώ οι γυναίκες συμμετείχαν σε μη μάχιμες θέσεις. Κάθε τμήμα Hwarang είχε επικεφαλής μία Wonhwa, η οποία, ως μητριάρχισσα, ήταν υπεύθυνη να εμψυχώνει και να γαλουχεί τους νεαρούς άνδρες. Οι Wonhwa σχημάτιζαν έναν ιερό στρατό, εμπνευσμένο από το βουδιστικό δόγμα. Πίστευαν ότι τα σώματα τους ήταν πύλες μέσω των οποίων, με την κατάλληλη φροντίδα, μπορούσαν να ανυψώσουν τη συνείδησή τους σε ένα υψηλότερο επίπεδο. Οι πολεμιστές Hwarang αφιέρωναν τη ζωή και τις ενέργειές τους στις πνευματικές τους δασκάλες, τις Wonhwa, που τους οδηγούσαν στο μονοπάτι των βουδιστικών πολεμικών πρακτικών.

Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι κάποιοι υποστήριξαν την άποψη πως από τις wonhwa προέρχονται οι μεταγενέστερες kisaeng, μια τάξη σαν τις εταίρες της αρχαίας Ελλάδας, αλλά καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία για να υποστηρίξουν αυτή τη θεωρία, έχει απορριφθεί.

Πηγές

The Warrior is Silent by Scott Shaw

https://en.wikipedia.org/wiki/Wonhwa

Φωτογραφίες

https://www.quora.com/What-is-a-Wonhwa-in-Korea

[Η Πρεσβεία της Κορέας δεν είναι υπεύθυνη για την εγκυρότητα του περιεχομένου και οι απόψεις και συστάσεις που διατυπώνονται αντιπροσωπεύουν τα εμπλεκόμενα άτομα (συντάκτης του κάθε άρθρου) και δεν αποτελούν άποψη ή σύσταση της Πρεσβείας της Κορέας]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο βοσκός, η πριγκίπισσα-υφάντρα και τα αστέρια της αγάπης

Το Chilseok είναι μια κορεάτικη παραδοσιακή γιορτή που πέφτει την έβδομη ημέρα του έβδομου μήνα του κορεατικού σεληνιακού ημερολογίου, όταν...