Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022

Κορεάτικα φαγητά που αγαπήσαμε μέσα από τα K-Dramas

Η εξάπλωση του «κορεάτικου κύματος» δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την Ελλάδα. Χορέψαμε στους ρυθμούς της K-Pop, τραγουδήσαμε τα μελωδικά soundtrack των αγαπημένων μας σειρών, νιώσαμε στιγμές συγκίνησης παρακολουθώντας καλογυρισμένες ταινίες και σειρές. Μέσα από τα K-Dramas, γελάσαμε, κλάψαμε, ερωτευτήκαμε ή προβληματιστήκαμε. Μάθαμε νέες λέξεις και γνωρίσαμε έναν καινούργιο κόσμο και πολιτισμό. Είδαμε, επίσης, νέες διατροφικές συνήθειες, τις οποίες αγαπήσαμε και υιοθετήσαμε. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που χαλαρώνουν το βράδυ απολαμβάνοντας λίγο σότζου, αναδεικνύουν την γεύση του φαγητού τους με κίμτσι ή απολαμβάνουν λίγο κιμπάπ, φτιαγμένο από τους ίδιους, στην εκδρομή τους.

Τα τελευταία χρόνια, στην χώρα μας έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον για τα κορεάτικα προϊόντα, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερα καταστήματα να τα εισάγουν και να τα εμπορεύονται. Στο διαδίκτυο, με μια απλή αναζήτηση μπορούμε να βρούμε τρόπους παρασκευής κορεάτικων φαγητών μέσα από εύκολες συνταγές. Σε γενικές γραμμές, η κορεάτικη κουζίνα διαφέρει αρκετά από την μεσογειακή, εφόσον είναι πολύ πιο πικάντικη με ιδιαιτέρως καυτερά φαγητά. Όμως, η λογική της κορεάτικης διατροφής δεν διαφέρει από την μεσογειακή, καθώς είναι πλούσια σε λαχανικά και περιέχει τροφές με χαμηλά λιπαρά που βοηθάνε στην απώλεια βάρους. Μπορούμε, λοιπόν, εύκολα να εντάξουμε και κορεάτικα πιάτα στην καθημερινή μας διατροφή, ώστε να κερδίσουμε επιπλέον οφέλη για την υγεία μας. Και γιατί να μην ξεκινήσουμε με κάποια από τα φαγητά που γνωρίσαμε μέσα από την μικρή οθόνη.


Ίσως το πιο διάσημο συνοδευτικό και συστατικό πολλών γευμάτων, είναι το κίμτσι, δηλαδή λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση. Έχει μια πολύ ιδιαίτερη και χαρακτηριστική γεύση, ενώ μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε καυτερό, πικάντικο ή ήπιο. Υπάρχουν ιστορικές αναφορές για το κίμτσι ηλικίας περίπου 3000 ετών και γνωρίζουμε πως η παρασκευή του ήταν γνωστή κατά την περίοδο των Τριών Βασιλείων, ενώ διαδόθηκε σημαντικά κατά την διάρκεια της δυναστείας του Σίλα, όταν η εξάπλωση του Βουδισμού προώθησε έναν χορτοφαγικό τρόπο ζωής. Σήμερα το βρίσκουμε και σε νεότερες εκδοχές, όπως στο Kimchi-jjigae, ένα πιάτο με χοιρινό ή θαλασσινά με γλυκιά και πικάντικη σάλτσα. Η κατανάλωση του κίμτσι είναι ιδιαίτερα ευεργετική, καθώς αποτελεί ένα υγιεινό προβιοτικό φαγητό, με αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και αντιγηραντικές ιδιότητες. 


Εξίσου εύγευστο, αλλά και πικάντικο, είναι το Tteokbokki, ένα απλό πιάτο από κέικ ρυζιού με πάστα κόκκινης πιπεριάς και σάλτσα σόγιας. Η συνταγή έχει ιστορία τουλάχιστον 100 ετών, όμως έγινε δημοφιλές γεύμα το 1953, όταν τελείωσε ο πόλεμος της Κορέας. Σήμερα, καρότσια και πάγκοι που πουλάνε Tteokbokki βρίσκονται σχεδόν σε κάθε δρόμο στην Κορέα.


Δεν υπάρχει K-Drama που να μην έχει αναφορά στα ράμεν, το στιγμιαίο και χορταστικό πιάτο που αποτελείται από την κορεάτικη εκδοχή των νούντλς. Είναι ένα πλήρες γεύμα με πλούσιο ζωμό, μέσα σε κύπελο. Παρασκευάζεται γρήγορα και εύκολα, αποτελώντας την ιδανική επιλογή για μεσημεριανό κατά το διάλειμμα της δουλειάς ή για βραδινό μετά από μια κουραστική μέρα. Ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα είναι το jajangmyeon, με σάλτσα μαύρου φασολιού. Σε πολλές σειρές οι πρωταγωνιστές τρώνε το συγκεκριμένο comfort food στο τέλος μιας εξαντλητικής μέρας. Πρόσφατα, μάλιστα, το jajangmyeon συνδέθηκε με τη Μαύρη Ημέρα, που γιορτάζεται στις 14 Απριλίου, κατά την οποία όσοι είναι ελεύθεροι βγαίνουν έξω μόνοι ή με φίλους, για να σηματοδοτήσουν την απουσία κάποιας ρομαντικής σχέσης στη ζωή τους.


Αρκετά εντυπωσιακό, εκτός από πεντανόστιμο, είναι το Κορεάτικο μπάρμπεκιου. Η πρωτοτυπία έγκειται στο ότι η εστία ψησίματος είναι τοποθετημένη επάνω στο τραπέζι, το μαριναρισμένο κρέας είναι κομμένο σε λωρίδες ή μικρά κομμάτια και το ψήνεις μόνος σου, όπως προτιμάς, συνδυάζοντάς το με το συνοδευτικό και την σάλτσα της αρεσκείας σου, ή τυλίγοντάς το σε φύλλο μαρουλιού, δημιουργώντας ένα ενδιαφέρον, υγιεινό και πρωτότυπο «σάντουιτς».


Ένα ακόμη διάσημο πιάτο είναι το μπίμπιμπαπ, δηλαδή ρύζι ανάμικτο με ποικιλία λαχανικών και τηγανητό αυγό, ενώ μπορεί να προστεθεί και κρέας. Εκτός των άλλων λαχανικών, συνδυάζεται άψογα με κίμτσι, ενώ ο κρόκος του αυγού είναι ένα βασικό συστατικό που αναδεικνύει αυτό το απλό αλλά γευστικότατο πιάτο.


Ίσως το πιο δημοφιλές φαγητό είναι το κιμπάπ, που φτιάχνεται με ρύζι και λαχανικά τυλιγμένα σε αποξηραμένα φύκια τα οποία κόβονται σε λεπτές και μικρές φέτες. Μπορεί να περιέχει και κρέας ή ψάρι. Αποτελεί ένα ιδιαιτέρως εύγευστο σνακ που μπορείτε να το απολαύσετε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ενώ είναι μια εξαιρετική επιλογή για φαγητό σε πικνίκ ή σε εκδρομή, καθώς είναι εύκολο το πακετάρισμα και η μεταφορά του. Σύμφωνα με την Εγκυκλοπαίδεια του Κορεατικού Πολιτισμού, το κιμπάπ αναπτύχθηκε σταδιακά μέσα από την μαγειρική κουλτούρα των αρχαίων νομαδικών κοινοτήτων της Κορέας, ενώ σύμφωνα με μια θεωρία, κατά την διάρκεια του Βασιλείου του Μπεκτζέ το κιμπάπ εισήχθη στην Ιαπωνία, από όπου προήλθε η παραλλαγή του Norimaki.


Όπως έχουμε δει, σε αρκετά K-dramas γίνεται αναφορά στο τηγανητό κοτόπουλο, που μπορεί μεν να μην αποτελεί παραδοσιακό φαγητό της Κορέας, αλλά ο τρόπος παναρίσματος, που κάνει την κρούστα υπέροχα τραγανή, όσο και οι συνοδευτικές σάλτσες, έχουν μια μοναδική σφραγίδα, καθιστώντας το, με έναν τρόπο, κορεάτικο πιάτο.


Δεν μπορούμε να παραλείψουμε το αγαπημένο street food, που εμφανίζεται κάθε φορά που ο πρωταγωνιστής θέλει να φάει κάτι γρήγορο στο πόδι, τα corn dogs ή, όπως ονομάζονται στην Κορέα, hotdog. Μπορεί να μην είναι αυθεντικό κορεάτικο σνακ, αλλά και πάλι έχουν την κορεάτικη υπογραφή, εφόσον είναι τα μοναδικά στον κόσμο που έχουν έναν συνδυασμό γλυκιάς και αλμυρής γεύσης, ενώ μπορείτε να τα βρείτε σε πολλές και διαφορετικές εκδοχές: για παράδειγμα, με λουκάνικο και τυρί, με μοτσαρέλα χωρίς κρέας ή με κρούστα από πατάτα


Όπως είναι φυσικό, κάθε γεύμα συνδυάζεται με ποτό. Το πιο γνωστό είναι, ασφαλώς, το σότζου, ένα αλκοολούχο ποτό που φτιάχνεται κυρίως από ρύζι, σιτάρι και κριθάρι. Η γεύση του αυθεντικού σότζου είναι απαλή και ουδέτερη, αλλά στην αγορά κυκλοφορούν και πολλές διαφορετικές φρουτώδεις γεύσεις. Η ιστορία του σότζου ξεκινάει τουλάχιστον από τον 13ο αιώνα. Η περιεκτικότητα του σε αλκοόλ είναι αρκετά υψηλή, οπότε η κατανάλωση του πρέπει να γίνεται με σύνεση. Αποτελεί συστατικό απολαυστικών κοκτέιλ, για παράδειγμα όταν συνδυαστεί με γιαουρτοποτό και σπράιτ. Επίσης, δίνει μια ενδιαφέρουσα γεύση στον καφέ ως εναλλακτική του Irish coffee και αποτελεί μια δροσιστική επιλογή εάν συνδυαστεί με δροσερούς χυμούς, όπως το καρπούζι. Ένα ενδιαφέρον κοκτέιλ, ιδιαίτερα δροσιστικό για τις καλοκαιρινές μέρες, είναι το σότζου με μπύρα (σόμεκ) - ένα σφηνάκι σότζου σε ένα ποτήρι μπύρα είναι ο ιδανικός συνδυασμός.


Σταδιακά, ένα ακόμη ποτό έγινε γνωστό στην χώρα μας, το κρασί ρυζιού makgeolli, με γαλακτώδη υφή και γλυκόπικρη, ελαφρώς όξινη γεύση. Σε παλαιότερες εποχές, λόγω της υψηλής του θρεπτικής αξίας και της εύκολης παρασκευής του, υπήρχε σε καθημερινή βάση σε κάθε σπίτι, γι’ αυτό και ονομάζονταν «το κρασί του αγρότη». Το makgeolli είναι το παλαιότερο αλκοολούχο ποτό στην Κορέα και παρασκευάζονταν από την εποχή των Τριών Βασιλείων. Πολλές ιστορικές καταγραφές αναφέρουν το κρασί από ρύζι. Για παράδειγμα, η κατανάλωσή του αναφέρεται στην ιδρυτική ιστορία του βασιλείου του Γκογκουριο, στο βιβλίο "Τραγούδια Αυτοκρατόρων και Βασιλέων", ένα κορεατικό βιβλίο του 13ου αιώνα. Κατά τη διάρκεια της δυναστείας Γκόριο, το makgeolli ονομαζόταν «ποτό των ανθέων της αχλαδιάς», επειδή παρασκευαζόταν όταν άνθιζαν οι αχλαδιές. Παρόλο που η κατανάλωσή του ήταν πολύ υψηλή στην Κορέα την δεκαετία του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του 1970, το makgeolli άρχισε να χάνει τη δημοτικότητά του με την άνοδο των εισαγόμενων αλκοολούχων ποτών. Επίσης, λόγω της έλλειψης τροφίμων, η κυβέρνηση απαγόρευσε την παρασκευή makgeolli με ρύζι και άρχισαν να το παρασκευάζουν αναμιγνύοντας αλεύρι σίτου και καλαμπόκι, κάτι που μείωσε σημαντικά την ποιότητά του. Όμως, τον 21ο αιώνα η κατανάλωση makgeolli γνώρισε ξανά άνθιση, κυρίως στις αστικές περιοχές και στις νεότερες γενιές, χάρη στα οφέλη του για την υγεία, λόγω των θρεπτικών συστατικών του και την χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ.

Ασφαλώς, η λίστα δεν τελειώνει εδώ. Υπάρχουν ακόμη πολλά εκπληκτικά φαγητά που αξίζει τον κόπο να γνωρίσουμε και να δοκιμάσουμε. Η κορεάτικη κουζίνα έχει πολλές επιλογές που, σίγουρα, θα μας εκπλήξουν ευχάριστα. 

Πηγές

https://en.wikipedia.org/wiki/Makgeolli

https://en.wikipedia.org/wiki/Kimchi

https://www.outlookindia.com/travel/love-k-dramas-here-are-4-korean-dishes-you-must-try-news-198721

https://en.wikipedia.org/wiki/Korean_cuisine

[Η Πρεσβεία της Κορέας δεν είναι υπεύθυνη για την εγκυρότητα του περιεχομένου και οι απόψεις και συστάσεις που διατυπώνονται αντιπροσωπεύουν τα εμπλεκόμενα άτομα (συντάκτης του κάθε άρθρου) και δεν αποτελούν άποψη ή σύσταση της Πρεσβείας της Κορέας]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο βοσκός, η πριγκίπισσα-υφάντρα και τα αστέρια της αγάπης

Το Chilseok είναι μια κορεάτικη παραδοσιακή γιορτή που πέφτει την έβδομη ημέρα του έβδομου μήνα του κορεατικού σεληνιακού ημερολογίου, όταν...